![](/media/lib/108/n-cisnieniomierz-1d752228a427fd3509b1e964a7b22a7b.jpg)
Leki przeciwbólowe mogą podnosić ciśnienie
21 marca 2012, 11:44Prof. Ehud Grossman z Uniwersytetu w Tel Awiwie uważa, że wiele leków przeciwbólowych bez recepty i na receptę przyczynia się do wzrostu ciśnienia, a jak wiadomo, nadciśnienie to czynnik ryzyka zawałów czy udaru.
![](/media/lib/118/n-zmeczenie-c69f14594c490a6d5bdbf3c6d3225239.jpg)
Statyny - nowe wcielenie wampira energetycznego
12 czerwca 2012, 12:29Statyny, leki obniżające poziom cholesterolu we krwi, wydają się obniżać coś jeszcze - poziom energii. Dr Beatrice Golomb z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego podkreśla, że efekt uboczny dotyczy w większym stopniu kobiet.
![](/media/lib/103/n-produkcja-10158b7afdc2f4e4e2bb2c443165656e.jpg)
10 nanometrów w zanurzeniu
13 września 2012, 09:44Intel poinformował, że jest w stanie wykorzystać litografię zanurzeniową do produkcji układów scalonych w 10-nanometrowym procesie technologicznym. Wykorzystujące go układy zadebiutują nie wcześniej niż w 2015 roku.
![](/media/lib/138/n-hamburger-525356869a4ab94c209465eb2aa6acd3.jpg)
Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy
15 stycznia 2013, 12:00Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.
![](/media/lib/160/n-model-s-690b2aa401b060c4bdf07e36869c3b02.jpg)
Tesla zaczęła przynosić zyski
10 maja 2013, 10:24Tesla Motors, producent sportowych samochodów elektrycznych, zaczął przynosić zyski. W pierwszym kwartale bieżącego roku dochód netto firmy wyniósł 11,2 miliona dolarów. Rok wcześniej firma zanotowała stratę w wysokości 89,9 milionów USD
![](/media/lib/87/n-banknotytunel-db5cd84a5064fb749a39d33861780f16.jpg)
Microsoft odpisuje 900 milionów dolarów
19 lipca 2013, 08:55Microsoft dokonał odpisu w wysokości 900 milionów dolarów. To, jak stwierdziła firma dopasowanie inwentarza dla tabletu Surface RT. Urządzenie sprzedaje się słabo, więc koncern pomniejszył spodziewane wpływy
![](/media/lib/180/n-mlody-karmazyn-4347138b92c9e7fe853f2d0dc17678b4.jpg)
Gdy wzrasta zakwaszenie wody, wzrasta poziom lęku u ryb
5 grudnia 2013, 10:46Wzrastająca przez wychwyt CO2 kwasowość wody nasila poziom lęku u ryb.
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Żywności będzie coraz mniej?
2 kwietnia 2014, 09:08Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.
![](/media/lib/200/n-lampka-3aeb2ea7c2f748634ef45ad7a9f93900.jpg)
Światło nocą skutkuje opornością guzów piersi
25 lipca 2014, 11:05Nocna ekspozycja na światło, która wyłącza produkcję melatoniny, sprawia, że komórki raka piersi stają się oporne na lek o działaniu antyestrogenowym - tamoksyfen.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
Czekoladowy problem
17 listopada 2014, 12:36Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri